Retur

Velkommen til min side med tips om anlæg af en nem Rhododendronhave

 

 

 

 

Da jeg anlagde mit første Rhododendronbed i 1982 gravede jeg 50 cm. jord væk.

Året efter var jeg på et foredrag om Rhododendron og fik at vide, at de kunne gro på 10-20 cm. spagnum og meget gerne med 50% fyrrenåle i.

Jeg fik hullet fyldt op igen, så der kun var plads til 20 cm. spagnum og i dag 17 år efter er de knap 4 m. høje. Det er en Viscy til venstre, en Goldfort til højre og en Butterfly forrest. De får lidt gødning hver tredje år og skyder mindst 15 cm. om året.

 

 

Når jeg anlægger nye bede i dag, lægger jeg et stykke plastik eller gummidug under bedet, jeg har store birk og fyrretræer på grunden som kan dræne et stort bed på ingen tid, og til sidst afgrænser jeg med sten eller træstammer.

Det spagnum jeg bruger er meget groft og trævlet. Det er desværre ikke alle planteskoler, der har det. Det eneste sted jeg har fundet det, er hos Rhodo Roskilde Aps.

Igennem årerne har jeg fundet ud af, at det er umuligt at undvære fyrrenåle, hvis det skal blive et godt Rhododendron bed med en utrolig god vækst. Det kan godt være et problem at skaffe fyrrenåle, så grannåle kan også bruges, de formulder bare hurtigt.

 

Her stod et kirsebærtræ, nu ligger det ned og pynter.

Der er lagt plastik på 20 my oven på jorden og derefter træstammer som afgrænsning. Det tog mig ca. 1 time at lave underlag og afgrænsning på 12 kvm og så tager det ca. 2 timer at blande spagnum og nåle samt vande.

Det er meget vigtigt at overskudsvandet kan løbe fra planterne, der skal være lidt fald på bedet, planterne må ikke stå og soppe.

 

 

 

 

 

Her er bedet 3 år efter og er blevet udviget med 1½ meter i længden, og husk at der skal være god afstand imellem planterne, de vokser godt når de får gode forhold.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som du kan se, har jeg anlagt et bed med brosten's kant, de er jo meget nemme at arbejde med og her har jeg bøjet det overskydende plast ind under, så jeg har mulighed at udvide bedet med ca.1 m. hele kanten rundt.

Jeg har ca. 450 Rhododendron på 900 Kvm grund, den måde jeg har lavet bedene på, gør at det er blevet til 150m. stier, stierne er anlagt på en sådan måde, så haven også kan opleves fra en kørestol, det er samtidig meget nemt at ændre på bedene hvis man har lyst, de fleste bede er anlagt oven på jorden og på plastik på grund af store træer.

På billedet kan du se den Spagnum jeg bruger. Det er en russisk langtrævlet kvalitet, der kan indeholde utrolig meget vand. Når jeg vander et nyt bed, træder jeg rundt i spagnummen, samtidig med at jeg vander. På den måde går det meget hurtigt at gøre spagnummen våd.

 

 

 

 

 

 

Når man vælger at have Rhododendron i haven, så vælger man også et stort vandforbrug. Det kan man minimere ved at sætte store tønder under tagnedløbet, på den måde har jeg 2000 l. til sublement.

Den større udgift til vanding bliver fuldt ud opvejet af den blomsterrigdom og nyvækst en Rhododendron kan præstere.

I Rhododendronhaven er det muligt med blomstring fra midt i Marts til sidst i August og flere af dem blomstre 2 gange, så hvad kan man mere forlange?

Som et suplement til Rhododendron kan jeg anbefale Juleroser, de fås i mange farver og her blomstre de gerne fra Februar og til Juni - Juli og så kaster de gerne frø.

 

 

 

 

Som man kan se her kan det godt lade sig gøre at have Rhododendron i krukker og skåle, de store er sat i 15cm. spagnum de bliver 3-5m.

De små rhodoer stå på 5-10cm. i meget grovtrævlet spagnum med fyrrenåle, det holder godt på vandet og det er et must.

Man skal vande noget mere når de står på den måde, fordi sten bliver meget varme og derved fordamper vandet hurtigere.

Jeg stiller krukkerne ned på jorden om vinteren så rødderne ikke bliver for kolde, er der generalt koldere der hvor du bor end i resten af landet, så læg granris rundt om krukkerne.

Billedet er taget 4 år efter at bedet blev anlagt, så under gunstige forhold sker der virkelig noget.

Hvad angår gødning, har jeg konstateret at en god og billig Rhododendron gødning er en sjat urin fortyndet 1:5 med vand, jeg har erfaret at det både kan hjælpe hvis bladene er blevet lidt gule, og til at få gang i blomstringen.

 

At opleve en solnedgang i Campanulakem var aeruginosum giver indumenten en flot gyldenbrun farve, så den slags planter kan man kalde 3 i en, blomster, nyvækst, bladbagside.

Solopgang i en Roxieanum kan være en stor oplevelse, hvis den er plaseret det rigtige sted i haven.

Det er noget af en oplevelse at se Yak. Tsariense i en lidt defus solnedgang, det sker kun nogle gange om året, hvis man er heldig.

 

Flytning af Rhododendron!!

Når man anlægger en Rhododendronhave, så er det en god ting at spagnumlaget ikke er for tykt, ikke over 20cm., så er der en større chance for at man kan flytte rundt på planter der er over 2m. høje, og det gør det meget nemmere, hvis man har plastik eller gummidug nedenunder, så hæfter klumpen ikke i underlaget.

Det er en Jackwill på 2,5m. i højden og ca. 25 år gammel jeg har trukket ud af bedet, det kræver en del værktøj, for at udføre det bedst muligt, f.eks. en stålbrækstang med flad og krum spids, en brolæggerhakke med lidt stump spids, en bøjet grev med forlængerskaft, og en fladvogn på 60x70cm., samt en ringstrop på 4m.

Jeg har igennem de sidste 10 år prøvet med forskellige værktøjer, og har fundet frem til, at med de ting jeg har nævnt her, kan 1 mand flytte Rhodoer på op til 4,5m. hvis klumpen samtidig ikke er over 15cm. tyk.

Jeg har fundet ud af hen af vejen at brolæggerhakken er suveren til at skille to Rhododendron fra hinanden, den går heller ikke ned og ødelægger dugen nedenunder.

Nyindkøbte Rhododendron har jeg flyttet igen inden for 3 år uden problemer, bare der ikke er frost i spagnummen.

Flytningen af en stor Rhododendron, skal overvejes nøje hvis det skal lykkes, klumpen må meget gerne vær tør og et godt tidspunkt er lige efter at nyvæksten er hærdet. Det er også muligt at få en Rhododendron til at overleve, selvom at man skærer den kraftigt tilbage, så skal den bare helst stå i skygge indtil den viser tegn på ny bladsætning.

Som man kan se på billedet, så er klumpen ikke mere end 10cm. tyk og ca. 1m. i diameter, og i dette tilfælde noget nemmere at flytte, hvis man så samtidig har sultet(kun lidt vand)planten i ca. et år før flyningen, så har jeg erfaret at den får travlt med at overleve på det nye sted.

På den måde hvorpå jeg har anlagt min haven, er det faktisk muligt at ændre væsentligt på havens udseende på en god formiddag, og så er det en god måde at få motion på, og spændende at se om ens tanker har været rigtige, angående det færdige resultat. Det er jo ikke altid at farverne passer sammen, så er det bare på den igen, når det så lykkes at få både bladtype og blomsterfarve til at passe sammen, så er der dømt adrenalinkick!

P.S. en rigtig god sækkevogn er en uundværlig følgesvend når man anlægger en Rhododendronhave.

 

 

Beskæring af Rhododendron!!

På billedet kan man se en Rhododendron Butterfly der er 21 år gammel, den var 2x2m. inden jeg skar den ned til 1m. i højden og 60cm. i bredden.

Den blev skåret ned sidst i maj 2010 og havde på det tidspunkt ca. 20 blade tilbage, og når man ser den nu d. 28/8-10 er det jo en fornøjelse at se dens overlevelsesevne er intakt. Klumpen måler Ø 60 og er 20cm. tyk og det er rigeligt, så længe planten står i skygge. Den kan flyttes ud igen efter første blomstring.

Den groveste beskæring jeg har udført med succes er på en 24 år gammel Cunninghams White, den blev skåret ned til 20cm. og blev lagt oven på en anden Rhododendronklump i skyggen. Det tog 3/4 år før den begyndte at vise tegn på liv, og de nye blade den fik blev meget større end de nogensinde havde været før.

Sagt på en anden måde, man kan næsten kun mislykkes med Rhododendron, hvis de står for vådt(rødderne skal kunne få luft)eller man glemmer at vande dem.

Hvis man beskære planten i små etaper, så kan man bruge rigtig mange Rhododendron som hækplanter, der er flere end man tror der kan tåle fuld sol.

Jeg har erfaret, at en Rhododendron godt kan blive 4,5m høj, på kun 20 cm. spagnum, så det er spild af penge at lave 50 cm. spagnum, som der står mange steder.

 

Efterårløv!!

 

 

Som man kan se på billedene så er efterårets løvfarver indenfor Azalea og Rhododendron meget spændende, og er derfor et meget stort pluds når man snakker om at anlægge en Rhododendronhave. Der kan forekomme de mest utrolige røde nuancer i de storbladede Rhododendron, så det er ikke altid at blomsten der er det flotteste.

 

 

Jeg håber at denne side har været med til at overbevise dig om, at det slet ikke er så svært at have med Rhododendron at gøre.

Jeg holder åben have i Maj eller Juni måned, datoen kommer her på siden i April.

 

 

Henning Karlsen

hbkarlsen@webspeed.dk

 

 

Top

Retur